Jaargang 2021 - inhoudsopgave

In deze inhoudsopgave bevatten de titels een link naar de publicatie in de Wolters Kluwer navigator. Deze is alleen toegankelijk voor abonnees, maar een groot aantal organisaties heeft een collectief abonnement (zie verder de pagina "Algemene informatie").

De zaaknummers onder de geannoteerde rechtspraak bevatten een link naar de betreffende uitspraak.

 

Nummer 1

 

Sancties 2021/1

S. Struijk & G. Meynen

Betrokkenheid van slachtoffers en nabestaanden: ook bij de tenuitvoerlegging

Stapje voor stapje worden slachtoffers en nabestaanden steeds meer betrokken bij de tenuitvoerlegging van sancties. Dat komt tegemoet aan en behoefte en biedt ook kansen, maar is het -alles afwegend- wel een wenselijke ontwikkeling? In hun introductie plaatsen Sanne Struijk en Gerben Meynen de bijdragen aan dit themanummer in perspectief.

 

Sancties 2021/2

J.A.A.C. Claessen, A.P.L. Pinkster & G.J. Slump

De mogelijke meerwaarde van mediation in de tenuitvoerleggingsfase

Komen slachtofferbelangen na de laatste wetswijzigingen voldoende aan bod in de tenuitvoerlegging? Jacques Claessen, Antonietta Pinkster en Gert Jan Slump vinden dat het nog wel een tandje meer kan. Zij bepleiten het actief aanbieden van mediation als onderdeel van de tenuitvoerlegging van vrijheidsbenemende sancties, zodat er een dialoog kan ontstaan tussen het slachtoffer en de veroordeelde.

 

Sancties 2021/3

F.J.H. Hovens

Inspraak over voorwaarden bij tbs; spreekrecht om het spreekrecht?

De regering wil spreekrecht voor slachtoffers invoeren waar het gaat om de bijzondere voorwaarden bij voorwaardelijke beëindiging van de TBS. Wat valt daarvan te verwachten? Frank Hovens beschouwt het vanuit het perspectief van de rechter.

 

Sancties 2021/4

J.J. Serrarens

Invoering spreekrecht slachtoffers bij tbs-verlengingszittingen: geen wenselijke ontwikkeling

Dat invoering van spreekrecht voor slachtoffers bij voorwaardelijke beëindiging van de TBS vanuit het perspectief van de tbs-gestelde niet zonder meer positief is, ligt voor de hand. Maar waarom precies? Judith Serrarens zet de te verwachten effecten op een rijtje.

 

Sancties 2021/5

M.Y. van Denderen & M.J.F. van der Wolf

“In mijn beleving was hij een monster, dat stukje is nu weg.” Aandacht voor slachtoffers in de tenuitvoerlegging van de tbs

Welke mogelijkheden zijn er om het slachtofferbewustzijn, zowel institutioneel als bij tbs-gestelden zelf, te versterken? Mariëtte van Denderen en Michiel van der Wolf bespreken drie recente initiatieven die in de tenuitvoerlegging van de tbs worden toegepast.

 

Sancties 2021/6

M. Wouters

Herstelbemiddeling: het belang van maatwerk bij contact tussen slachtoffer en dader

Het klinkt mooi, herstelgericht slachtoffer-dadercontact gedurende de tenuitvoerlegging – maar hoe werkt het eigenlijk in de praktijk? Mieke Wouters laat dat zien aan de hand van de aanpak van Perspectief Herstelbemiddeling.

 

Sancties 2021/7

Officiële publicaties

Overzicht van recente:

  • Wet- en regelgeving (in Staatsblad, nieuwe wetsvoorstellen, wetsvoorstellen in consultatie, vervolgstukken)
  • Overige (parlementaire) stukken

 

Sancties 2021/8

Publicaties RSJ, Inspectie JenV en IGJ

Overzicht van recente publicaties van de RSJ, de Inspectie JenV en de IGJ

 

Sancties 2021/9

J.P. Balkema

Voorzitter beroepscommissie 18 juni 2020, nr. S-20/3830/SGA (Reden om niet te horen), aantekening

Er is niet gehoord waar dat wel had moeten gebeuren. Maar moet dat betekenen dat de genomen beslissing in strijd met de wet is?

S-20/3830/SGA

 

Sancties 2021/10

G. Pesselse

Beroepscommissie 22 juni 2020, nr. R-19/5583/TA (Detentieomstandigheden; 3 EVRM; temperatuur), aantekening

Als gevolg van de extreem hoge buitentemperatuur was de temperatuur in verschillende verblijfsruimtes van FPC De Kijvelanden gestegen tot 39 °C. Klachten hierover werden afgewezen. Wordt het geen tijd dat in de Regeling eisen persoonlijke verblijfsruimte justitiële tbs-inrichtingen voorschriften worden opgenomen over hitte?

R-19/5583/TA

 

Sancties 2021/11

W. Duijst

Beroepscommissie 14 juli 2020, nr. R-19/5315/GA (Beoordeling voortzetting dwangbehandeling), aantekening

In deze zaak draait het om het toedienen van dwangmedicatie op grond van artikel 46d, aanhef en onder a, Pbw. Past in de beoordeling door de beroepscommissie een extra criterium te hanteren, namelijk een onafhankelijk deskundige?

R-19/5315/GA

 

Sancties 2021/12

J.H.B. Bemelmans

Voorzitter beroepscommissie 23 juli 2020, nr. S-20/3994/SJZ-hersteluitspraak (Hersteluitspraak; beperkingen; verlof; contact buitenwereld), noot

In de rechtspraak van de RSJ is de rechtsfiguur “herstelbeslissing” duidelijk in opkomst. Wordt het geen tijd voor een helder kader voor dit eigenhandig herstel van rechterlijke beslissingen waartegen geen beroep openstaat?

S-20/3994/SJZ-hersteluitspraak

 

Sancties 2021/13

S.L.T.J. Ligthart

Beroepscommissie 7 augustus 2020, nr. R-19/4253/GA (Registratie gegrondverklaring beklag), noot

Een straf wordt geregistreerd in het D&R-plan en heeft daarmee invloed op te nemen beslissingen over klagers vrijheden binnen detentie. De straf blijkt achteraf onterecht. Is het logisch dat de gedetineerde zelf stappen moet ondernemen om de registratie te schrappen?

R-19/4253/GA

 

Sancties 2021/14

J.P. Balkema

Beroepsrechter 7 augustus 2020, nr. R-20/7277/GB (Ontvankelijkheid), aantekening

De beroepscommissie behandelt een zaak nadat de datum die daarin centraal stond, is verstreken en besluit om die reden tot niet-ontvankelijkheid. Hoe dat te beoordelen?

R-20/7277/GB

 

Sancties 2021/15

G. Pesselse

Beroepscommissie 26 augustus 2020, nr. R-20/6966/TA (A-dwangbehandeling; second opinion), aantekening

Deze uitspraak is één van de recente uitspraken waarin de beroepscommissie het beoordelingskader voor de voortzetting van zogeheten a-dwangbehandeling aanscherpt. Maar zijn de nieuwe criteria voldoende helder?

R-20/6966/TA

 

Sancties 2021/16

J.P. Balkema

Beroepscommissie 22 oktober 2020, nr. R-19/5077/GA en R-19/5086/GA (Schorsing tenuitvoerlegging), aantekening

Beslissingen van de schorsingsvoorzitter komen meestal aan de orde bij de behandeling van beklagen door de beklagcommissie. Hier is sprake van een uitzonderlijk geval waarin de kwestie via het hoger beroep van de directeur op de tafel van de beroepscommissie terechtkomt.

R-19/5077/GA en R-19/5086/GA

 

Sancties 2021/17

Voorzitter beroepscommissie 20 oktober 2020, nr. S-20/4573/SGA (Quarantaine), aantekening onder Sancties 2021/18

De gedetineerde wordt voorafgaand aan een plaatsing in afzondering niet gehoord. De afzondering was een quarantaine in verband met Corona. Moet het feit dat die maatregel een penitentiair jasje krijgt, betekenen dat de penitentiaire procedureregels ten volle gelden?

S-20/4573/SGA

 

Sancties 2021/18

J.P. Balkema

Beroepscommissie 30 oktober 2020, nr. R-19/5170/GA (Waarschuwing), aantekening

Kan het geven van een waarschuwing niet een geschikt beleidsinstrument zijn en zou daar met de rechtsbescherming die de beklag- en beroepsregeling biedt, niet goed mee gewerkt kunnen worden?

R-19/5170/GA

 

Sancties 2021/19

J.P. Balkema

Beroepscommissie 4 november 2020, nr. R-20/6355/GA (Aanvullen stukken in eerste aanleg), aantekening

In deze zaak wordt aan de beklagcommissie niet alleen een nadere termijn gevraagd maar in hetzelfde stuk wordt tevens een verzoek om toezending van stukken gedaan. Daarna volgt een aantal discutabele beslissingen, van zowel de beklag- als de beroepscommissie.

R-20/6355/GA

 

Sancties 2021/20

J.P. Balkema

Voorzitter beroepscommissie 11 december 2020, nr. 20/16414/SGA (Schorsing en quarantainebeleid), aantekening

Quarantainemaatregelen ter voorkoming van de verspreiding van het corona-virus kunnen in en inrichting lang duren en treffen ook gedetineerden die niet besmet zijn. Is dat redelijk?

20/16414/SGA

 

Sancties 2021/21

Niet geannoteerd

Gerubriceerd overzicht van overige relevante rechtspraak op het gebied van de sanctietoepassing (niet geannoteerd)

 

Nummer 2

 

Sancties 2010/22

M.M. Kommer

Over vorm en inhoud, en over politiek en praktijk

In zijn Van redactiewege laat Max Kommer zien dat de bijdragen in dit nummer de hele breedte van het blad bestrijken. En hij besteedt aandacht aan twee zaken die er desondanks niet in staan.

 

Sancties 2021/23

J.P. Balkema

Schorsing van de tenuitvoerlegging

Het detentierecht ademt sterk de sfeer van het bestuursrecht, behalve rond de schorsing van de tenuitvoerlegging van beslissingen waartegen beklag wordt gedaan. Waarom is daar eigenlijk voor gekozen en is het ook nodig? Jeppe Balkema bespreekt de wetsgeschiedenis en ziet in de praktijk zowel reden als mogelijkheid om op dit punt meer aan te sluiten bij het bestuursrecht.

 

Sancties 2021/24

P. Jacobs

De Europese Gevangenisregels zijn vernieuwd: oude wijn in nieuwe zakken of inspiratie voor verandering?

Wat houden de wijzigingen van de Europese gevangenisregels in, en vooral welke gevolgen zouden ze voor de Nederlandse praktijk zouden kunnen – of moeten – hebben? Pauline Jacobs verwacht van de meeste regels niet dat ze tot ingrijpende aanpassingen zullen moeten leiden. Dat geldt wel voor oproep zo min en zo kort mogelijk gebruik te maken de eenzame opsluiting, al dan niet als disciplinaire maatregel.

 

Sancties 2021/25

M.M. Kommer

Rechtzetten, verbeteren en repareren

Wat zou de kabinetsformateur op tafel moeten leggen als het de sancties gaat, of het strafrecht in bredere zin? Max Kommer doet hem een aantal suggesties om de scheefgroei van de afgelopen jaren recht te zetten. In de hoop echter dat het nieuwe kabinet ambitieuzer wil zijn dan dat, voegt hij er twee suggesties aan toe die beduidend verder gaan.

 

Sancties 2021/26

S.D. Venema, E. Blaauw, M. Dijkstra & M.A. de Groot

Op weg naar kindvriendelijke penitentiaire inrichtingen: De Gezinsbenadering in de PI Veenhuizen

Hoe maak je een penitentiaire inrichting “kindvriendelijk” en wat is daarvan de opbrengst voor gedetineerde vaders en hun kinderen? Simon Venema en co-auteurs beschrijven wat er in twee inrichtingen gebeurt. Zij vinden het nog te vroeg om conclusies te trekken, maar constateren wel dat er een stevig potentieel is. Ook formuleren ze een aantal aanbevelingen omtrent de thema’s ‘kindvriendelijkheid’ en ‘ouderschap’ in het Nederlandse gevangeniswezen.

 

Sancties 2021/27

M. Peeters, P.C. Vegter, R.M. te Molder, mr. P. Reumer, M. Kremers, J.P. Balkema, S. Mommers

Kroniek van het Penitentiair Recht

Maarten Peeters, Paul Vegter, Ruben te Molder, Patrick Reumer, Melvin Kremers, Jeppe Balkema en Sophie Mommers verzorgden het jaarlijkse overzicht van de belangrijkste wetgeving, rechtspraak en literatuur op het gebied van (de toepassing van) straffen en maatregelen.

 

Sancties 2021/28

Officiële publicaties

Overzicht van recente:

  • Wet- en regelgeving (in Staatsblad, nieuwe wetsvoorstellen, wetsvoorstellen in consultatie, vervolgstukken)
  • Overige (parlementaire) stukken

 

Sancties 2021/29

Publicaties RSJ, Inspectie JenV en IGJ

Overzicht van recente publicaties van de RSJ, de Inspectie JenV en de IGJ

 

Sancties 2021/30

R. Aksay

Beroepscommissie 9 september 2020, nr. R-19/5244/GA (Intrekking beklag), aantekening

Mag de beklagcommissie een klager voorstellen het beklagschrift in te trekken, en dan bij het uitblijven van een reactie aannemen dat deze op dat voorstel ingaat?

R-19/5244/GA

 

Sancties 2021/31

G. Pesselse

Beroepscommissie 15 september 2020, nr. R-20/6567/JA en 20/6583/JA (Toegang tot stukken; perspectiefplan), aantekening

Behoort de advocaat die een jeugdige bijstaat rechtstreeks van de inrichting stukken over de behandeling van de jeugdige te kunnen ontvangen?

R-20/6567/JA en 20/6583/JA

 

Sancties 2021/32

G. Pesselse

Beroepscommissie 12 oktober 2020, nr. R-20/5948/TP (Tbs-passant; tegemoetkoming), aantekening

Welke mogelijkheden biedt de Wet forensische zorg met betrekking tot het noodgedwongen verblijf van tbs-gestelden in een PI in afwachting van hun plaatsing? En zou de hoogte van de geldelijke tegemoetkoming niet eens moeten worden aangepast?

R-20/5948/TP

 

Sancties 2021/33

G. Pesselse

Beroepscommissie 11 november 2020, nr. R-20/7939/JB (Plaatsing; vervangende jeugddetentie; gijzeling), aantekening

Staat er een rechtsmiddel open tegen het in strijd met de beleidsregels toepassen van de maatregel gijzeling in verband met de schadevergoedingsmaatregel?

R-20/7939/JB

 

Sancties 2021/34

J.P. Balkema

Voorzitter beroepscommissie 25 november 2020, nr. S-20/4747/SGA (Schorsing tenuitvoerlegging; verlenging afzondering), aantekening

Is plaatsing op een andere afdeling, met een ander regiem, waardoor de gedetineerde wordt afgezonderd van degenen met wie hij op zijn afdeling van verblijf omging, hetzelfde als plaatsing in afzondering?

S-20/4747/SGA

 

Sancties 2021/35

G. Pesselse

Beroepscommissie 11 december 2020, nr. R-20/7674/TA (Postmaatregel), noot

De beroepscommissie is van oordeel dat de beslissing om klager op voorhand de ontvangst van postpakketten van zijn netwerkleden te weigeren, in strijd is met wettelijke bepalingen. Wat is de jurisprudentie hieromtrent?

R-20/7674/TA

 

Sancties 2021/36

G. Pesselse

Beroepscommissie 11 december 2020, nr. R-20-7920/TA en R-20/7926/TA (Wvggz; Bvt; bevoegdheid), aantekening

Hoe is de rechtspositie geregeld van ggz-patiënten die met een zorgmachtiging worden opgenomen in tbs-klinieken?

R-20-7920/TA en R-20/7926/TA

 

Sancties 2021/37

J.P. Balkema

Beroepscommissie 6 januari 2021, nr. R-20/7088/GB (Compensatieverzoek), aantekening

De beroepscommissie kondigt een nieuwe lijn aan, maar voldoet de motivering? En ligt het wel voor de hand hem direct toe te passen?

nr. R-20/7088/GB

 

Sancties 2021/38

J.P. Balkema

Beroepscommissie 1 maart 2021, nr. R-20/5767/GM (Ontvankelijkheid beroep), aantekening

De klacht dateert van eind november 2019, en na ruim een jaar wordt klager niet-ontvankelijk verklaard in zijn beroep. Had dat nu niet anders gekund?

R-20/5767/GM

 

Sancties 2021/39

Niet geannoteerd

Gerubriceerd overzicht van overige relevante rechtspraak op het gebied van de sanctietoepassing (niet geannoteerd)

 

 

Nummer 3

 

Sancties 2010/40

De redactie

In memoriam Jan Dhondt

In dit In memoriam staat de redactie stil bij de invloed die Jan Dhondt als psychologisch adviseur heeft gehad op de tenuitvoerlegging van sancties in Nederland, en op zijn betekenis voor het blad Sancties

 

Sancties 2010/41

F.W. Bleichrodt

De wil van de wetgever en de vrijheid van de strafrechter

De toeslagenaffaire heeft duidelijk gemaakt dat de wetgever maatwerk in het kader van de handhaving niet mag frustreren maar juist zou moeten faciliteren. In zijn Van redactiewege bepleit Edwin Bleichrodt deze les ook in het verdere debat over de uitbreiding van het taakstrafverbod ter harte te nemen.

 

Sancties 2021/42

J.H. Janssen

Het taakstrafverbod: onnodige wetgeving

Met als inzet ‘evenwicht tussen wetgever en strafrechter’ is het, bijna 50 jaar nadat de eerste taakstraf werd opgelegd, volgens Jacco Janssen tijd voor een herwaardering van de taakstraf en in het verlengde daarvan een herbezinning op het taakstrafverbod.

 

Sancties 2021/43

S. van den Akker

De wijziging van de regeling van voorwaardelijke invrijheidstelling vanuit het perspectief van de verdediging; de gedeeltelijke ondergang van resocialisatie

De nieuwe regels met betrekking tot de v.i. gelden natuurlijk alleen voor veroordelingen die onherroepelijk worden na inwerkingtreding van de wet. Maar hoe zit het overgangsrecht precies in elkaar en wat kun je daar als advocaat mee? Sam van den Akker zet het op een rijtje.

 

Sancties 2021/44

T.J. Crom

Straffen van meer dan 20 jaar: aantallen en aandachtspunten (update)

In een eerder artikel werd ingegaan op de vraag hoe de rechter tussen 2006 en 2019 omging met de verhoging van de maximaal toegestane tijdelijke gevangenisstraf. In deze update voegt Jentze Crom daar de uitspraken uit 2019 en 2020 aan toe.

 

Sancties 2021/45

M.A.C. Herweijer

De PIJ-maatregel doorgelicht

Hoe wordt de PIJ-maatregel toegepast, en worden de ermee beoogde doelen bereikt? Deze vragen stonden centraal in een vorig jaar verschenen rapport van de Universiteit Leiden. Marjolein Herweijer bespreekt het.

 

Sancties 2021/46

Officiële publicaties

Overzicht van recente:

  • Wet- en regelgeving (in Staatsblad, nieuwe wetsvoorstellen, wetsvoorstellen in consultatie, vervolgstukken)
  • Overige (parlementaire) stukken

 

Sancties 2021/47

Publicaties RSJ, Inspectie JenV en IGJ

Overzicht van recente publicaties van de RSJ, de Inspectie JenV en de IGJ

 

Sancties 2021/48

H. Sackers

Beroepscommissie 28 september 2020, nr. R-20/7085/GV (verlof levenslang gestrafte; kaderbeslissing), aantekening

In deze zaak is o.a. de vraag aan de orde op welke wijze in rechte kan worden opgekomen tegen een door de minister gegeven kaderbeslissing dan wel tegen de daarin gestelde voorwaarden. Het antwoord blijkt te wringen.

R-20/7085/GV

 

Sancties 2021/49

J.P. Balkema

Beroepscommissie 21 december 2020, nr. R-20/6926/GA (schorsing en promoveren/degraderen), aantekening

Een degradatiebeslissing wordt geschorst omdat de directeur de diverse belangen onvoldoende heeft afgewogen. De beroepscommissie neemt dit oordeel over. Maar had het niet voor de hand gelegen de directeur in de gelegenheid te stellen een nieuwe, beter gemotiveerde, beslissing te nemen?

R-20/6926/GA

 

Sancties 2021/50

S.Struijk

Beroepscommissie 23 december 2020, nr. R-19/4897/GA (verblijfsplan tijdig opgesteld?), noot

Deze beroepzaak raakt o.a. aan de wijze en het verloop van het ISD-behandeltraject. De beroepscommissie bevestigt dat in de verhouding tussen beklagrechter en strafrechter de laatstgenoemde leidend is voor wat betreft de inhoudelijke beoordeling van de behandeling. Maar is dat vanuit rechtspositioneel oogpunt voor de ISD’er wel de meest wenselijke uitkomst?

R-19/4897/GA

 

Sancties 2021/51

J.P. Balkema

Beroepscommissie 29 december 2020, nr. R-19/4727/GA (aanzegging verslag, termijn), aantekening

Binnen 24 uur na de aanzegging van het schriftelijk verslag moet de beslissing over de strafoplegging volgen. Kunnen organisatorische problemen voldoende reden zijn om deze termijn op te rekken?

R-19/4727/GA

 

Sancties 2021/52

J.P. Balkema

Beroepscommissie 31 december 2020, nr. R-18/2333/GA (ontvankelijkheid en omvang toetsing), aantekening

In deze zaak zijn twee ontvankelijkheidsvragen aan de orde. Kan het zijn dat naarmate de deur van de ontvankelijkheid wijder wordt opengezet, de ruimte om inhoudelijk te toetsen geringer wordt?

R-18/2333/GA

 

Sancties 2021/53

J.P. Balkema

Beroepscommissie 31 december 2020, nr. R-19/5241/GA en R-19/5242/GA (ontvankelijkheid en terugwijzing), aantekening

Geldt de lijn die de beroepscommissie hanteert voor het beoordelen of beroepschriften die worden ingesteld door gedetineerden die rechtsbijstand ontberen, voldoende met redenen omkleed zijn, ook voor de beoordeling door de beklagcommissie van klaagschriften?

R-19/5241/GA en R-19/5242/GA

 

Sancties 2021/54

G. Pesselse

Beroepscommissie 19 januari 2021, nr. R-19/5356/TA (vormverzuim; tegemoetkoming), aantekening

Kan een financiële tegemoetkoming toegekend worden als een beklag enkel vanwege vormverzuimen gegrond wordt verklaard?

R-19/5356/TA

 

Sancties 2021/55

G. Pesselse

Beroepscommissie 19 januari 2021, nr. R-19/5580/TA (rectificatie persoonsgegevens; verpleegdedossier), aantekening

Hoever strekt het recht van een verpleegde op rectificatie van de in zijn dossier opgenomen gegevens?

R-19/5580/TA

 

Sancties 2021/56

G. Pesselse

Beroepscommissie 19 januari 2021, nr. R-20/7930/TA (verlofvoorwaarden; medicatie; ontvankelijkheid), aantekening onder Sancties 2021/57

Is het stellen van bepaalde behandelingsgerelateerde verlofvoorwaarden een beperking van een recht?

R-20/7930/TA

 

Sancties 2021/57

G. Pesselse

Beroepscommissie 18 januari 2021, nr. R-20/8311/TA (aanwezigheidrecht; verlof), aantekening

Levert het feit dat een verpleegde een aanmerkelijk belang heeft bij het bijwonen van een gerechtelijke procedure een ‘recht’ op in de zin van artikel 56 Bvt.?

R-20/8311/TA

 

Sancties 2021/58

G. Pesselse

Beroepscommissie 20 januari 2021, nr. R-20/7906/JB (nieuw: 20/11070/JB) (overplaatsing; tegemoetkoming; ontvankelijkheid), aantekening

Kan onder het regime van de Bjj beroep worden ingediend tegen een verzuim of weigering te beslissen op een verzoek tot overplaatsing?

R-20/7906/JB (nieuw: 20/11070/JB)

 

Sancties 2021/59

J.P. Balkema

Voorzitter beroepscommissie 1 februari 2021, nr. 21/19637/SGA (maatregelen rond urinecontrole), aantekening

Mag de directeur bepalen dat een gedetineerde zich vrijwel geheel ontkleedt voor het ondergaan van een urinecontrole?

21/19637/SGA

 

Sancties 2021/60

J.P. Balkema

Voorzitter beroepscommissie 16 februari 2021, nr. 21/19836/SGA (uitreiken poststukken), aantekening

Moet de beslissing van de directeur om geen originele poststukken meer uit te reiken, maar in plaats daarvan kopieën van deze poststukken te verstrekken, beschouwd worden als het uitoefenen van toezicht of als het weigeren van uitreiking van poststukken?

21/19836/SGA

 

Sancties 2021/61

J.P. Balkema

Beroepscommissie 22 februari 2021, nr. 21/19940/GB (zelfmelder), aantekening

Kan, mede in het licht van de corona-problemen, de duur van de oproeptermijn als ook de inhoud van de veroordeling een rol spelen bij de beoordeling van een verzoek om uitstel van de melddatum?

21/19940/GB

 

Sancties 2021/39

Niet geannoteerd

Gerubriceerd overzicht van overige relevante rechtspraak op het gebied van de sanctietoepassing (niet geannoteerd)

 

 

Nummer 4

 

Sancties 2010/63

G. Meynen

Stoornis, stigma en sanctie

Is het te billijken dat als twee verdachten hetzelfde ernstige delict hebben gepleegd, en beide een hoog-risico hebben voor recidive, alleen aan degene die ten tijde van het delict een stoornis had, een beveiligingsmaatregel van onbepaalde duur kan worden opgelegd? Gerben Meynen bepleit in zijn Van redactiewege dat bij nader onderzoek naar deze vraag ook aandacht wordt besteed aan de uitsluiting en stigmatisering die mensen met een stoornis door de eeuwen heen ten deel viel.

 

Sancties 2021/64

A.A. van den Hurk, M.M. Kommer, T. Molleman & E. Rodermond

Van digitale deprivatie tot prikperikelen in de PI

Welke lessen kunnen we uit de afgelopen corona-periode trekken en welke vragen roepen de ervaringen tot nu toe op? Arie v.d. Hurk en zijn medeauteurs gaan hier aan de hand van eigen waarneming en officiële publicaties op in. Ze formuleren een aantal vragen die ook na de huidige pandemie relevant zijn.

 

Sancties 2021/65

S.S. Buisman & S.V. Hellemons

Herijking van de gijzelingsprocedure bij de inning van de schadevergoedingsmaatregel

Is de wetgever er met de introductie van de gijzeling bij de inning van de schadevergoedingsmaatregel in geslaagd te komen tot een uniforme regeling voor het innen van geldelijke sancties? Sanne Buisman en Bas Hellemons hebben hun twijfels en gaan na hoe deze gijzeling zich verhoudt tot de gijzelingsprocedure in het strafrecht, bestuursrecht en civiele recht.

 

Sancties 2021/66

L.E. van Oploo

Financiële tegemoetkoming voor studiekosten tijdens de tenuitvoerlegging van jeugdsancties

Hoe verhouden de verschillende tegemoetkomingen voor studiekosten gedurende de tenuitvoerlegging van jeugdsancties zich tot elkaar? Laura van Oploo zet ze op een rijtje en gaat na of het huidige wettelijke kader voldoende mogelijkheden biedt om de financiële situatie van de jeugdige in beeld te krijgen.

 

Sancties 2021/67

P.C. Vegter

Meer dan een kwestie van tijd; De verlenging van de tbs-maatregel

Welke overwegingen hanteert de rechter bij de verlenging van de tbs-maatregel? Rozemarijn van Spaendonck onderzocht dit; Paul Vegter bespreekt het resulterende proefschrift.

 

Sancties 2021/68

B. Molenkamp

Het zijn mensen; Het verhaal van een gevangenisdirecteur

Wat beweegt een gevangenisdirecteur, waar loopt hij tegenaan en wat kan hij tot stand brengen? Frans Douw schreef er een boek over dat een persoonlijk inkijkje biedt in het werkveld van DJI gedurende de afgelopen vier decennia en van de mensen die je daarin tegenkomt. Bart Molenkamp bespreekt het.

 

Sancties 2021/69

Officiële publicaties

Overzicht van recente:

  • Wet- en regelgeving (in Staatsblad, nieuwe wetsvoorstellen, wetsvoorstellen in consultatie, vervolgstukken)
  • Overige (parlementaire) stukken

 

Sancties 2021/70

Publicaties RSJ, Inspectie JenV en IGJ

Overzicht van recente publicaties van de RSJ, de Inspectie JenV en de IGJ

 

Sancties 2021/71

G. Pesselse

Beroepscommissie 23 februari 2021, nrs. R-20/8294/JA en R-20/8295/JA (verblijf op groep, individuele trajectafdeling), aantekening

Door omstandigheden verblijft een jeugdige enige tijd zonder groepsgenoot op een individuele trajectafdeling. Welke feitelijke of normatieve factoren kunnen dit naar het oordeel van de beroepscommissie billijken?

R-20/8294/JA en R-20/8295/JA

 

Sancties 2021/72

G. Pesselse

 Beroepscommissie 5 maart 2021, nr. 20/16432/TA, (second-opinion; a-dwangbehandeling), aantekening onder Sancties 2021/73

Is het noodzakelijk dat advies van een onafhankelijke psychiater wordt ingewonnen in het geval van voortzetting van een a-dwangbehandeling?

20/16432/TA

 

Sancties 2021/73

G. Pesselse

Beroepscommissie 15 maart 2021, nr. R-20/6706/TA, (b-dwangbehandeling, second opinion), aantekening

In een uitspraak van 26 augustus 2020 scherpte de beroepscommissie haar beoordelingskader voor de voortzetting van a-dwangbehandeling aan en in de uitspraak van 15 maart gebeurt dat ook voor de b-dwangbehandeling. Echter: de second-opinionregels lijken slechts aanbevelingen, geen verplichtingen. Is dat verstandig?

R-20/6706/TA

 

Sancties 2021/74

G. Pesselse

Beroepscommissie RSJ 9 april 2021, nr. R-20/8539/TA, (a-dwangbehandeling, onafhankelijkheid psychiater), aantekening

Kan een psychiater die heeft deelgenomen aan een vergadering van de interne commissie dwangbehandelingen waarin de casus en het advies van de behandelend psychiater aan de orde is gekomen, als ‘onafhankelijk’ worden beschouwd?

R-20/8539/TA

 

Sancties 2021/75

G. Pesselse

Beroepscommissie 12 april 2021, nr. 20/16725/TA, (postmaatregel, corona, contrabande), aantekening

Deze uitspraak illustreert dat ‘Coronamaatregelen’ diverse bestaande praktijken onder druk kunnen zetten. Maar wat als daarmee ook de rechten van gedetineerden in het gedrang komen?

20/16725/TA

 

Sancties 2021/76

J.P. Balkema

Beroepscommissie 13 april 2021, nr. R-20/7651/GB, (tegemoetkoming versus schadevergoeding), aantekening

Kan een verzoek om een ‘passende schadevergoeding’, gedaan door een professionele partij, worden beschouwd als een verzoek om een tegemoetkoming?

R-20/7651/GB

 

Sancties 2021/77

J.P. Balkema

Beroepscommissie RSJ 13 april 2021, nr. R-20/8650/TA, (ontvankelijkheid beklag; persoonsgegevens), aantekening

Levert het opnemen van (persoons)gegevens van verpleegden in zogeheten ochtend- en middagbulletins een schending op van de privacy?

R-20/8650/TA

 

Sancties 2021/78

J.P. Balkema

Voorzitter beroepscommissie 25 mei 2021, nr. 21/21472/SGA, (motivering schorsingsbeslissing), aantekening

Slechts zelden wordt gebruik gemaakt van de mogelijkheid dat degene die het beroep heeft ingesteld, bij de voorzitter van de beroepscommissie ook een verzoek tot schorsing van de tenuitvoerlegging van de beslissing van de beklagcommissie kan indienen. Hoe vindt de afweging plaats?

21/21472/SGA

 

Sancties 2021/79

J.P. Balkema

Beroepscommissie 28 juni 2021, nr. 21/21661/GB, (wet straffen en beschermen; overgangsrecht, aantekening

Deze zaak, waarin het overgangsrecht geen hoofdrol speelt, is door de beroepscommissie aangegrepen om meer in het algemeen duidelijkheid te verschaffen over enkele aspecten van het overgangsrecht rond de inwerkingtreding van de wet straffen en beschermen.

21/21661/GB

 

Sancties 2021/80

Niet geannoteerd

Gerubriceerd overzicht van overige relevante rechtspraak op het gebied van de sanctietoepassing (niet geannoteerd)

 

Nummer 5

 

Sancties 2010/81

P.M. Schuyt

(Extra) kwetsbaren in detentie

“Iedereen in een PI is kwetsbaar, maar sommigen zijn nog kwetsbaarder dan anderen,” aldus Pauline Schuyt in haar van redactiewege bij dit themanummer. Wat we over die kwetsbaren kunnen leren en welke consequenties daaraan verbonden moeten worden, werkt ze verder uit.

 

Sancties 2021/82

H.L. Kaal & K. Siewe

Je gaat het pas zien als je het doorhebt

Wat zijn de knelpunten bij de detentie van mensen met een lvb en wat vraagt dit van de organisatie? Hendrien Kaal en Kyla Siewe zetten het op een rijtje en gaan in het bijzonder in op (tijdige) herkenning van de lvb-problematiek en versterking van de kennis over lvb’s bij de betrokken professionals.

 

Sancties 2021/83

A.H. van Bekkum, N.C. Kuin, J. Meijers & J.M. Harte

Te ziek voor reguliere detentie, te gewelddadig voor de GGZ

Naar schatting kampt circa 60% van de totale Nederlandse gedetineerdenpopulatie met één of meerdere psychische aandoeningen. Maar hoe ziet die populatie er verder uit – en welke voorzieningen zijn er voor hen? Anneke van Bekkum en haar medeauteurs geven een overzicht.

 

Sancties 2021/84

M.M. Kommer

Older persons in detention: a framework for preventive monitoring

Wat kun je doen om te voorkomen dat ouderen in detentie in de verdrukking komen? Max Kommer signaleert een handzame handreiking.

 

Sancties 2021/85

Officiële publicaties

Overzicht van recente:

  • Wet- en regelgeving (in Staatsblad, nieuwe wetsvoorstellen, wetsvoorstellen in consultatie, vervolgstukken)
  • Overige (parlementaire) stukken

 

Sancties 2021/86

Publicaties RSJ, Inspectie JenV en IGJ

Overzicht van recente publicaties van de RSJ, de Inspectie JenV en de IGJ

 

Sancties 2021/87

G. Pesselse

Beroepscommissie 16 juni 2021, nr. R-20/7877/JA (luchten), aantekening

Is het voor gedetineerden (inter)nationaal sterk verankerde recht om te ‘luchten’ een veroorlovende of verplichtende rechtsnorm?

R-20/7877/JA

 

Sancties 2021/88

G. Pesselse

Voorzitter Beroepscommissie 23 juni 2021, nr. 21/21874/STA, (afdelingsarrest, ontvankelijkheid beklag), aantekening

Plaatsen de minimumtermijn voor indiening van beklag uit artikel 57 Bvt en de maximumtermijn uit artikel 58 Bvt een verpleegde die klaagt over de oplegging van afdelingsarrest in een soort catch-22?

21/21874/STA

 

Sancties 2021/89

J.P. Balkema

Voorzitter beroepscommissie 22 juli 2021, nr. 21/22326/SGA (horen gedetineerde), aantekening

Had verzoeker moeten worden gehoord alvorens hem in quarantaine te plaatsen, terwijl hij op voorhand schriftelijk was geïnformeerd over deze ordemaatregel?

21/22326/SGA

 

Sancties 2021/90

J.P. Balkema

Voorzitter beroepscommissie 27 juli 2021, nr. 21/22377/SGA (toetsing schorsingsverzoek), aantekening

Kan de schorsingsrechter oordelen dat een opgelegde disciplinaire straf disproportioneel is, als nog niet vastgesteld kan worden wat het aandeel van verzoeker is in het feit waarvoor de straf werd opgelegd?

21/22377/SGA

 

Sancties 2021/91

J.P. Balkema

Voorzitter beroepscommissie 30 juli 2021, nr. 21/22439/SGA (bemiddeling en schorsing), aantekening

De voorzitter besluit dat de bemiddeling ‘naar zijn aard’ gaat vóór behandeling van het schorsingsverzoek. Als hij na lezing van het schorsingsverzoek van oordeel zou zijn dat de gewraakte beslissing in strijd met een wettelijk voorschrift is genomen, ligt ook dan het voorrang geven aan de bemiddeling voor de hand?

21/22439/SGA

 

Sancties 2021/92

Niet geannoteerd

Gerubriceerd overzicht van overige relevante rechtspraak op het gebied van de sanctietoepassing (niet geannoteerd)

 

 

Nummer 6

 

Sancties 2010/93

P.C. Vegter

Zorgen om forensische zorg

Leidt de onlangs in werking getreden Wet forensische zorg tot de beoogde soepelere overgang van strafoplegging/uitvoering naar min of meer intensieve reguliere zorg? Paul Vegter laat in dit Van redactiewege zien dat er nog wel wat juridische haken en zijn overgebleven.

 

Sancties 2021/94

G. Pesselse

Wordt goede bejegening correct behandeld? De toepassing in de RSJ-rechtspraak van de beginselen van goede bejegening

Volgens een rapport van de RSJ uit 2010 moeten de zogeheten beginselen van goede bejegening worden gezien als belangrijke ijkpunten voor de penitentiaire praktijk. Dat roept de vraag op, welke betekenis ze in de penitentiaire rechtspraak hebben gekregen. Geert Pesselse brengt het in kaart.

 

Sancties 2021/95

M.D. Stoter, R.K. Boelens, M. Boumans, A.F. Koolenbrander & P.H. van der Laan

Kan het minder? Korte detenties in Nederland

Recent heeft de RSJ (opnieuw) gepleit voor het terugdringen van korte detenties en het bevorderen van alternatieven. In hun artikel gaan Marije Stoter en haar mede-auteurs in op wat bekend is over korte detenties, waarom korte detenties moeten worden teruggedrongen en hoe dat te realiseren.

 

Sancties 2021/96

L. Zawierko, T. den Boer, H.G.W. Stikkelbroeck & H.G. Leentvaar-Loohuis

AVT 2.0: de lerende verlofpraktijk in de tbs

Bijna 14 jaar nadat het Adviescollege Verloftoetsing TBS van start ging, maken Larissa Zawierko en haar collega’s een balans op van de activiteiten van dit college. Daarbij besteden ze specifiek aandacht aan de rol van het AVT in de lerende verlofpraktijk en ten aanzien van ongeoorloofde afwezigheid binnen het kader van begeleid verlof.

 

Sancties 2021/97

E. Bouwsma

Penitentiaire arbeid gaat weer een grote sprong maken

Met de inwerkingtreding van Wet straffen en beschermen is er veel veranderd rond de arbeid van gedetineerden. Welke kansen biedt dat, en voor welke uitdagingen staan de inrichtingen? Eric Bouwsma geeft een inkijkje in de praktijk.

 

Sancties 2021/98

 

Officiële publicaties

Overzicht van recente:

  • Wet- en regelgeving (in Staatsblad, nieuwe wetsvoorstellen, wetsvoorstellen in consultatie, vervolgstukken)
  • Overige (parlementaire) stukken

 

Sancties 2021/99

Publicaties RSJ, Inspectie JenV en IGJ

Overzicht van recente publicaties van de RSJ, de Inspectie JenV en de IGJ

 

Sancties 2021/100

H.J.B. Sackers

Beroepscommissie 14 mei 2021, nr. R-20/7171/GV en R-20/7520/GV (verlof levenslanggestrafte), aantekening

Konden de verzoeken van een levenslanggestrafte om drie verloven in juni 2020 en drie verloven in juli 2020 op grond van het toen geldende coronabeleid in redelijkheid worden afgewezen, vanwege het zwaarder wegende algemene belang van de veiligheid en gezondheid in de inrichting?

R-20/7171/GV en R-20/7520/GV

 

Sancties 2021/101

J.P. Balkema

Beroepscommissie 2 juni 2021, nr. 21/20667/GB (deelname penitentiair programma), aantekening

Kon klaagsters verzoek tot deelname aan het penitentiair programma worden afgewezen, nu er onduidelijkheid bestaat over het recidiverisico en er twijfel bestaat of klaagster zich aan de gestelde voorwaarden zal houden?

21/20667/GB

 

Sancties 2021/102

J.P. Balkema

Beroepscommissie 27 september 2021, nr. R-20/7528/GA (contact met raadsman tijdens tenuitvoerlegging disciplinaire straf), aantekening

Mocht het telefoneren met de raadsman worden geweigerd op grond van het feit dat klager een disciplinaire straf was opgelegd?

R-20/7528/GA

 

Sancties 2021/103

J.P. Balkema

Beroepscommissie 19 oktober 2021, nr. 21/23403/GV (incidenteel en re-integratieverlof), aantekening

Kan verlof met als doel de bruiloft van goede vrienden als getuige bij te wonen, worden aangemerkt als re-integratieverlof?

21/23403/GV

 

Sancties 2021/104

Niet geannoteerd

Gerubriceerd overzicht van overige relevante rechtspraak op het gebied van de sanctietoepassing (niet geannoteerd)