jaargang 2024 - Inhoudsopgave
In deze inhoudsopgave bevatten de vindplaatsnummers (boven de naam van de auteur) een link naar de publicatie in de Wolters Kluwer navigator. Deze is alleen toegankelijk voor abonnees, maar een groot aantal organisaties heeft een collectief abonnement (zie verder de pagina "Algemene informatie").
De zaaknummers onder de geannoteerde rechtspraak bevatten een link naar de betreffende uitspraak.
Nummer 1
G. Meynen
Wat is ‘gevaarlijk’ in het sanctierecht? Het belang van een multidisciplinair perspectief
Wat vinden we in het strafrecht ‘gevaarlijk’ en welke maatregelen zijn proportioneel om het gevaar af te wenden? Gerben Meynen bepleit in zijn laatste Van redactiewege dat juristen en gedragskundigen zich hier gezamenlijk buigen teneinde wederzijds het gevaarsconcept te verhelderen, en zich ook over en weer rekenschap te geven van eventuele verschillende concepten.
W.F. van Hattum
Terugkeer van levenslanggestraften in de vrije samenleving
Biedt het herbeoordelingsmechanisme voor levenslanggestraften een adequaat perspectief op terugkeer in de samenleving? Wiene van Hattum schetst de huidige praktijk en constateert belangrijke tekortkomingen. Ze doet aanbevelingen voor verbetering van 1) de regelgeving en 2) voorlichting aan en bejegening van nabestaanden en slachtoffers anderzijds.
F.A.M. Bakker
De beroepscommissie digitaal
Wat komt er allemaal kijken bij de 'digitale' zittingen van de beroepscommissie van de RSJ. Voorzitter van de commissie Eric Bakker geeft een inkijk in de praktijk. Hoewel er nog problemen zijn, verwacht hij dat de digitale zitting een blijvertje is.
P.C. Vegter
De kunst van het straffen?
Kan forensische zorg een bijdrage leveren aan de belangrijkste doelstelling(en) van de strafrechtelijke sanctie? Dit is een van de vragen die Esther Post stelt in haar proefschrift 'De kunst van het straffen? Forensische zorg als premisse'. Paul Vegter signaleert het boek en constateert dat het een uitvoerige en lezenswaardige blik op de toekomst biedt.
Officiële publicaties
Overzicht van recente:
- Wet- en regelgeving (in Staatsblad, nieuwe wetsvoorstellen, wetsvoorstellen in consultatie, vervolgstukken)
- Overige (parlementaire) stukken
Publicaties RSJ, Inspectie JenV en IGJ
Overzicht van recente publicaties van de RSJ, de Inspectie JenV en de IGJ
J.P. Balkema
Beroepscommissie 14 april 2023, nr. 22/30532/GA (Onderwijs), aantekening
Wat als een gedetineerde on-line een goedgekeurde cursus wil volgen, maar dat nu net in de inrichting waar hij verblijft om technische redenen niet mogelijk is?
Voorzitter beroepscommissie 26 april 2023, nr. 23/33367/SGV (Strafonderbreking vreemdelingen zonder rechtmatig verblijf), aantekening onder Sancties 2024/9
Kan de beroepscommissie zich uitspreken over de vraag of de rechtsgevolgen van een tegen een gedetineerde vreemdeling uitgevaardigd terugkeerbesluit moeten worden opgeschort?
Carolus Grütters
Beroepscommissie 12 juli 2023, nr. 23/33362/GV (Artikel 40a Regeling), aantekening
Kan de beroepscommissie zich uitspreken over het verlenen van strafonderbreking voor onbepaalde tijd aan een kennelijk illegaal verblijvende vreemdeling, c.q. over een uitzetting ten gevolge van een terugkeerbesluit?
Voorzitter beroepscommissie 29 september 2023, nr. 23/36259/SGA (Ne bis in idem), aantekening onder Sancties 2024/11
Hoe moet het -in dit verband: ongeschreven- ne bis in idem-beginsel in de penitentiaire context worden toegepast? Wanneer kan worden aangenomen dat er sprake is van hetzelfde feit?
J.H.B. Bemelmans
Beroepscommissie 9 oktober 2023, nr. 23/32433/GA (Ne bis in idem), aantekening
Hoe moet het -in dit verband: ongeschreven- ne bis in idem-beginsel in de penitentiaire context worden toegepast? Wanneer kan worden aangenomen dat er sprake is van hetzelfde feit?
J.P. Balkema
Beroepscommissie 17 oktober 2023, 22/27357/GA (Eisen aan strafbeslissing van de directeur), aantekening
Legt de beroepscommissie in deze zaak de regel dat uit de inhoud van een strafbeslissing duidelijk dient te zijn welk gedrag heeft geleid tot de strafoplegging, niet zodanig uit dat aan strengere normen moet worden voldaan dan in het gewone strafrecht worden gesteld?
J.P. Balkema
Beroepscommissie 22 november 2023, nr. 22/29646/GA (Advies casemanager), aantekening
Hanteert de beroepscommissie in deze zaak niet een, in vergelijking met de richtinggevene uitspraken van 1 september 2023, erg ruime uitleg van "structureel en in belangrijke mate tekortschieten in verzorgende taken"?
J.P. Balkema
Beroepscommissie 7 december 2023, nr. 22/30175/GA (Contrabande, meerpersoonscel), aantekening
Er zijn weinig voorbeelden van beslissingen waarin aangenomen wordt dat een klager geen enkel verwijt treft. Daarom vindt publicatie plaats.
Niet geannoteerd
Gerubriceerd overzicht van overige relevante rechtspraak op het gebied van de sanctietoepassing (niet geannoteerd)
Nummer 2
S. Meijer
Gezocht: personeel. Over het capaciteitstekort in het gevangeniswezen en een herziening van het sanctiestelsel
Hoe verhouden de maatregelen die de minister voor Rechtsbescherming neemt om het personeelstekort in het gevangeniswezen terug te dringen, zich tot de juridische context en eerder beleid? Sonja Meijer plaatst in haar Van redactiewege kritische kanttekeningen.
L.A. Mebius, M.M. Prinsen, M.M. Kempes & M.J.F. van der Wolf
Welke stok achter welke deur? Verminderde toerekeningsvatbaarheid én oplegging van bijzondere voorwaarden gecombineerd met afgifte van een (civielrechtelijke) zorgmachtiging
Wat zijn de kenmerken van rapportages waarin pro- Justitia rapporteurs een machtiging via artikel 2.3 Wfz in combinatie met bijzondere voorwaarden adviseerden? En in welke gevallen wordt een dergelijk advies door de rechter wel of niet overgenomen? Lucia Mebius en haar mede-auteurs onderzochten het aan de hand van pro-Justitiarapportages.
W.O. Wegkamp
De achtervolging van de vergelding: het leven en werk van Leo Polak
Welke basis vinden de recente wijzigingen op het gebied van de (tenuitvoerlegging van) straffen in de verschillende straftheorieën? Wouter Wegkamp analyseert de vergeldingstheorie van Leo Polak.
D. Abels
Europese detentierechtelijke standaarden
Waarom heeft nu ook al de Europese Commissie detentierechtelijke normen vastgesteld, en hoe verhouden die zich tot die van de Raad van Europa? Denis Abels zet het op een rijtje.
P. Jacobs
Plaatsing transgender gedetineerden
Welke internationale normen gelden er voor plaatsing van transgender gedetineerden, en voldoet Nederland daaraan? Pauline Jacobs las het advies van het NJCM en ziet dat er nog wel ruimte voor verbetering is.
Officiële publicaties
Overzicht van recente:
- Wet- en regelgeving (in Staatsblad, nieuwe wetsvoorstellen, wetsvoorstellen in consultatie, vervolgstukken)
- Overige (parlementaire) stukken
Publicaties RSJ, Inspectie JenV en IGJ
Overzicht van recente publicaties van de RSJ, de Inspectie JenV en de IGJ
J.P. Balkema
Voorzitter beroepscommissie 14 september 2023, nr. 23/35988/SGA (Wijziging telefoonmomenten), aantekening
Is de schorsing van een ordemaatregel tot beperking van belmomenten, omdat die in strijd met de wet zou zijn opgelegd, in deze zaak voldoende onderbouwd?
R.F. Aksay
Beroepscommissie 18 oktober 2023, nr. 23/32319/GA (Promoveren/degraderen en vernieling celraam), aantekening
Kan het, al dan niet opzetttelijk, vernielen van een celraam gelden als fysiek agressief gedrag en daarmee als grond voor degradatie naar het basisprogramma?
J.P. Balkema
Beroepscommissie 24 oktober 2023, nr. 23/36625/GB (Niet-ontvankelijk of ongegrond?), aantekening
Is het lood om oud ijzer of klager niet-ontvankelijk in zijn bezwaar wordt verklaard of dat dit bezwaar ongegrond wordt bevonden?
J.P.Balkema
Beroepscommissie 13 december 2023, nr. 22/30459/GA (Promoveren/degraderen en arbeid), aantekening
Een mooie beslissing van de beroepscommissie over een klager die weigert deel te nemen aan de arbeid, waarin het wettelijk kader duidelijk wordt uiteengezet met daarna de toepassing op de concrete zaak.
J.P. Balkema
Beroepscommissie 19 december 2023, nr. 22/29310/GA (Algemene situatie en ontvankelijkheid), aantekening
In deze zaak wordt geklaagd over overlast van muizen. Is klager ontvankelijk?
J.P. Balkema
Beroepscommissie 30 januari 2024, nr. 22/27448/GA (Ontvankelijkheid), aantekening
Voor de beroepscommissie vraagt de beantwoording van de voorvraag naar de ontvankelijkheid tegenwoordig in een behoorlijk aantal gevallen veel inspanning. Leidt dat in deze zaak niet tot een onnodige omweg?
Niet geannoteerd
Gerubriceerd overzicht van overige relevante rechtspraak op het gebied van de sanctietoepassing (niet geannoteerd)
Nummer 3
M.M. Kommer
Gidsland de weg kwijt
De Minister voor Rechtsbescherming ontving een flink aantal suggesties om misstanden in de vrouweninrichtingen tegen te gaan. Maar gaan die ook werken? Max Kommer heeft er een hard hoofd in.
P.A.M. Mevis
De toepassing van de Wet toetsing levensbeëindiging op verzoek en hulp bij zelfdoding in detentie
Euthanasie wegens geestelijk lijden. In detentie. Kan dat? En gebeurt het ook? Paul Mevis geeft een overzicht van de toepasselijke wet- en regelgeving en van wat er te vinden is in de jaarverslagen van de regionale toetsingscommissies.
S.D. Venema, P. Glasbergen & E. Blaauw
Kenmerken van vaders in detentie: Een verkennend onderzoek
Wat zijn de (gezins)kenmerken van vaders in detentie? Hoe zien ze de (toekomstige) relatie met hun kinderen? Simon Venema c.s. zochten het uit en schreven het op.
M.M. Boone
Morele communicatie als grondslag voor resocialisatie?
Miranda Boone bespreekt 'In al haar facetten. Over de betekenis van resocialisatie', de oratie van Sonja Meijer. Ze heeft een paar suggesties.
Officiële publicaties
Overzicht van recente:
- Wet- en regelgeving (in Staatsblad, nieuwe wetsvoorstellen, wetsvoorstellen in consultatie, vervolgstukken)
- Overige (parlementaire) stukken
Publicaties RSJ, Inspectie JenV en IGJ
Overzicht van recente publicaties van de RSJ, de Inspectie JenV en de IGJ
G. Pesselse
Beroepscommissie RSJ 4 april 2023, nr. 22/28697/GA, Van Holten, Baumgarten, Iedema en Schleijpen (secr.); GVM-maatregelen; hoor- en informatieplicht
Moet na het opleggen van een GVM-maatregel maandelijks worden getoetst of handhaving van opgelegde maatregelen nog noodzakelijk is, en moet de uitkomst van deze toets aan de gedetineerde worden medegedeeld?
G. Pesselse
Beroepscommissie RSJ 21 april 2023, nr. 22/30611/TA Van Holten, Goossens, Jambroes en Van Dijk (secr.); privacy, vaccinatiebewijs
Levert het openlijk, op de afdeling, verstrekken van vaccinatiebewijzen een schending op van klagers recht op privacy als bedoeld in artikel 8 EVRM?
G. Pesselse
Beroepscommissie RSJ 11 juli 2023, 23/33415/GB, Jongsma, Iedema, Jambroes en De Vries (secr.); jeugdigen, plaatsing JJI, verblijf HvB
In deze uitvoerig gemotiveerde en principiële uitspraak maakt de beroepscommissie duidelijk dat ook een voorlopig gehechte jeugdige uitsluitend in een ‘uiterste noodsituatie’ in een penitentiaire inrichting voor volwassen geplaatst mag worden.
J.P. Balkema
Beroepscommissie 23 januari 2024, nr. 22/29467/GA, Sieders, Van Gaal Raat en Schleijpen (secr.); ontvankelijkheid en bewijs
Is het niet toestaan van momenten voor persoonlijke verzorging tijdens de tenuitvoerlegging van een disciplinaire straf, vatbaar voor beklag?
J.P. Balkema
Beroepscommissie 29 januari 2024, nr. 23/33313/GM, Van Lookeren Campagne, Van Puffelen, Van den Baar-Vroon en De Groot (secr.); niet-verwijderen medische gegevens
Kan het feit dat de inrichtingsarts mede afhankelijk is van functioneel beheer, een rechtvaardiging vormen voor het niet (tijdig) verwijderen van medische gegevens?
J.P. Balkema
Beroepscommissie 6 februari 2024, nr. 23/33951/GA, Fetter, Bakx, Van Pelt en De Vries (secr.); compensatie/tegemoetkoming
Indien een directeur na het instellen van een beklag tot de opvatting komt dat de gegeven beslissing niet juist is, kan hij de klager een bedrag aanbieden onder de voorwaarde dat deze het beklag intrekt. Dat aanbod kan worden afgewezen. Wat moet dan het gevolg zijn?
J.P. Balkema
Beroepscommissie 16 februari 2024, nrs. 21/22388/GA, 21/22389/GA, 21/22390/GA, 21/22391/GA, Bakker, Goossens, Sieders en Ferenczy (secr.); ambtshalve beoordeling en beperking beoordeling
Moet de naleving van vormvoorschriften ambtshalve door de beroepsrechter worden gecontroleerd? En is er in beroep ruimte om alsnog een verweer over niet-naleving van vormvoorschriften op te werpen?
21/22388/GA, 21/22389/GA, 21/22390/GA, 21/22391/GA
J.P. Balkema
Beroepscommissie 19 februari 2024, nr. 23/35756/GM, Vinkes, Habryka, Kochx en Kiela (secr.); geen inzage in medische foto’s
In deze casus worden de gedragingen van het hoofd zorg en daarmee van de medische dienst beoordeeld, maar een uitspraak gedaan over het handelen van de inrichtingsarts. Dat roept de vraag op naar de verhouding tussen het medisch tuchtrecht en het penitentiaire beklagrecht.
J.P. Balkema
Beroepscommissie 27 februari 2024, nr. 22/30449/GA, Sonneveldt, Jongsma, Wouda-van Velzen en Jousma (secr.); disciplinaire straf; in diskrediet brengen personeelslid
Onder welke omstandigheden kan het vals beschuldigen of in diskrediet brengen van een personeelslid, strafwaardig zijn in de zin van artikel 50 Pbw?
Niet geannoteerde rechtspraak
Gerubriceerd overzicht van overige relevante rechtspraak op het gebied van de sanctietoepassing (niet geannoteerd)
Nummer 4
E. Rodermond
Het adolescentenstrafrecht; wanneer is het station echt gepasseerd?
Wat te doen met jeugdige delinquenten? Elanie Rodermond kijkt terug op tien jaar adolescentenstrafrecht en heeft een behartenswaarde aanbeveling voor de nieuwe bewindslieden
M. Olde Keizer & P. de Vries
Mag het ook een weekje later? Over uitstel van het ondergaan van een gevangenisstraf
Wat kunnen redenen zijn om een eenmaal opgeroepen zelfmelder uitstel te verlenen? Maud Olde Keizer en Peter de Vries analyseerden de rechtspraak van de RSJ.
M. van Hall, A.J.E. Dirkzwager, P.H. van der Laan & P. Nieuwbeerta
Procedurele rechtvaardigheid in de strafrechtketen. Empirisch onderzoek naar de gevolgen van de door (ex-)gedetineerden ervaren bejegening.
Hoe beïnvloedt de kwaliteit van interacties van gedetineerde personen met het personeel in penitentiaire inrichtingen en met reclasseringswerkers hun gedrag in de inrichting en de kans op recidive na detentie? Matthias van Hall en zijn mede-auteurs presenteren de resultaten van (Nederlands) onderzoek.
M.M. Kommer
Sancties in getallen: detentie ‘op andere titel’
Hoe hebben de aantallen gedetineerden met een andere titel dan voorlopige hechtenis of een gevangenisstraf zich in de loop der jaren ontwikkeld? Is daar misschien nog iets te halen om de capaciteitsproblematiek te verminderen? Max Kommer zet de cijfers op een rijtje - en heeft een suggestie voor WODC en CBS.
Officiële publicaties
Overzicht van recente:
- Wet- en regelgeving (in Staatsblad, nieuwe wetsvoorstellen, wetsvoorstellen in consultatie, vervolgstukken)
- Overige (parlementaire) stukken
Publicaties RSJ, Inspectie JenV en IGJ
Overzicht van recente publicaties van de RSJ, de Inspectie JenV en de IGJ
J.P. Balkema
Beroepscommissie 15 november 2023, nr. 22/26461/GA, Van Holten, Korteling, Van Ravenstein en Simpelaar (secr.); time-out
Is de "time-out", een niet in de wet voorziene interventie om escalatie te voorkomen, alleen toelaatbaar in de PPC's, die een bijzondere doelgroep en een daarop afgestemd regiem kennen, of ook in de reguliere huizen van bewaring en gevangenissen?
J.P. Balkema
Beroepscommissie 20 december 2023, nr. 23/34426/TA, Van Lookeren Campagne, Baumgarten, Bruggeman en Bevaart (secr.); beperking van het luchten
Kan het luchten op een balkon worden aangemerkt als verblijf in de buitenlucht, zoals bedoeld in de Bvt? En kan de beroepscommissie daarover oordelen op basis van foto’s en beschrijvingen?
J.P. Balkema
Beroepscommissie 9 februari 2024, nr. 23/35520/GV, Djebali, Van Dekken, Pahladsingh en Olde Keizer (secr.); beslissen over verlof
Deze beslissing van de beroepscommissie kan gelden als een gecomprimeerde les in de ins en outs van het beklag en beroep over verlofbeslissingen.
J.P. Balkema
Beroepscommissie 15 maart 2024, nr. 23/35856/GA, Van Holten, Gaarthuis, Goossens en Veerkamp (secr.); voorvraag voor de ontvankelijkheid
In deze zaak bewandelt de beroepscommissie een nieuwe weg. Die lijkt aantrekkelijk omdat het accent wordt gelegd op het oplossen van problemen buiten de formele rechtsgang om. Maar had niet aangegeven kunnen worden hoe in de toekomst met dit soort problemen zal worden omgegaan?
J.P. Balkema
Beroepscommissie 16 april 2024, nr. 23/36801/GA, Fetter, Louwinger-Rijk, Van Veen en De Vries (secr.); beëindiging penitentiair programma
Voor zover valt na te gaan, is dit de eerste keer dat de beroepscommissie toekomt aan de uitleg van de mogelijkheid dat de directeur indien dit dringend noodzakelijk is, het penitentiair programma beëindigt (artikel 9a Pm).
Niet geannoteerde rechtspraak
Gerubriceerd overzicht van overige relevante rechtspraak op het gebied van de sanctietoepassing (niet geannoteerd)
Nummer 5
M.M. Kempes
Mentale gezondheidszorg in detentie: een publieke zaak
‘Aan welke knoppen kunnen we draaien om de psychische gezondheid van justitiabelen te verbeteren? Welke praktijkvoorbeelden kunnen we delen met andere landen? En wat kunnen wij van andere gevangenissystemen leren?’ Deze vragen kwamen aan de orde tijdens het congres ‘Mental health and Wellbeing in Detention Centres: Prison Health is Public Health’, en dus ook in de artikelen in dit themanummer waarin een aantal Nederlandse bijdragen aan dat congres is opgenomen. Maaike Kempes plaatst ze in perspectief.
M.J.F. van der Wolf
Strafrecht en geestelijke gezondheidszorg: internationaal en Nederlands perspectief
Hoe is de verhouding tussen strafrecht en geestelijke gezondheidszorg in Nederland geregeld, wat is de relevante context en hoe verhoudt zich dat tot het buitenland? Michiel van der Wolf geeft in dit op zijn keynote-speech gebaseerde artikel antwoord op deze vragen.
A. Slotboom
Mentale gezondheid onder gedetineerde vrouwen: problemen en kansen
In deze bijdrage van Anne-Marie Slotboom ligt de nadruk op vrouwen in detentie: wat weten we over hen, met welke problematiek komen zij binnen, wat zijn hun detentie-ervaringen en hoe beïnvloeden deze ervaringen hun (mentale) gezondheid, wat weten we over de organisatie van de zorg en wat zou er in de toekomst moeten gebeuren om deze zorg te verbeteren?
N. van Buitenen, J. Meijers & J.M. Harte
Complexe comorbiditeit; Netwerkanalyses van diagnoses bij penitentiair psychiatrische patiënten
Zijn er onder de gedetineerden in de vier Penitentiaire Psychiatrische Centra kenmerkende groepen van comorbide psychische diagnoses te ontdekken? Nora van Buitenen en haar co-auteurs gebruikten netwerkanalyses om dit in kaart te brengen. In hun bijdrage beschrijven ze de methode en de eerste resultaten.
E. van der Vorst, M.V. van Koppen, N.C. Kuin & J.M. Harte
Psychiatrische problematiek van beheersproblematische gedetineerden
Wat weten we over de achtergrond en psychische problematiek van de gedetineerden die wegens geweldgebruik tijdens hun detentie worden overgeplaatst naar de afdeling voor Beheersproblematische Gedetineerden in Vught? Ellen van der Vorst en haar co-auteurs geven inzicht in de eerste resultaten van een onderzoek naar deze groep.
M. van Genabeek & N. Wijnne
Forensische zorg is geestelijke gezondheidszorg plus
Welke factoren bemoeilijken een goede uitstroom uit de tbs op dit moment? Hoe kunnen de GGZ en de forensische zorg elkaar versterken? Marijke van Genabeek en Nanda Wijnne brengen de problematiek in kaart en doen op basis van hun praktijkkennis aanbevelingen.
Officiële publicaties
Overzicht van recente:
- Wet- en regelgeving (in Staatsblad, nieuwe wetsvoorstellen, wetsvoorstellen in consultatie, vervolgstukken) ;
- Overige (parlementaire) stukken
G. Pesselse
Beroepscommissie 12 oktober 2023, nr. 23/33874/TA, Van Baal, Plas, Van Woerden en Van Dijk (secr.); luchten; afzondering
In deze zaak ontbrak documentatie over de vraag of klager op een bepaalde dag had gelucht. De beroepscommissie creëert een bewijsvermoeden: indien onduidelijk is of een gedetineerde heeft gelucht en niet schriftelijk vastligt dat de gedetineerde de mogelijkheid om te luchten onbenut heeft gelaten, moet worden aangenomen dat de gedetineerde niet in staat is gesteld te luchten.
G. Pesselse
Beroepscommissie 6 december 2023, nr. 23/34305/TA, Van Lookeren Campagne, Baumgarten, Bruggeman en Bevaart (secr.); dagbesteding, arbeidsongeschiktheid; dwangarbeid
Volgens de beroepscommissie brengt arbeidsongeschiktheid in de vrije maatschappij niet automatisch met zich dat binnen een tbs-instelling van eenzelfde arbeidsongeschiktheid sprake is. Dat klager dagbestedingsactiviteiten ziet als arbeid en zich verplicht voelt daaraan deel te nemen om extra inkomsten te vergaren, betekent niet dat er sprake is van dwangarbeid.
J.P. Balkema
Beroepscommissie 11 december 2023, nr. 22/29131/GA, Oreel, Van der Sluis, Van der Werf en Laagland (secr.); toetsing bezoekregeling
Deze uitspraak roept de vraag op of dit beklag over gewijzigde bezoektijden, met het oog op het belang van de toetsingsmogelijkheid, niet met enige welwillendheid gelezen had kunnen worden als een verzoek om van het dagprogramma af te wijken in verband met persoonlijke omstandigheden.
G. Pesselse
Beroepscommissie 22 mei 2024, nr. 24/39193/JA, Louwinger-Rijk, Bakker, Iedema en Bikker (secr.); ontvankelijkheid
Is toegang tot de beklagprocedure bij ‘structureel en belangrijk tekortschieten’ ook mogelijk onder het regiem van de Bjj? De motivering van het afwijzende antwoord roept vragen op. Opmerkelijk is voorts de dwingende volgorde die de beroepscommissie terloops voorschrijft ten aanzien van de beoordeling van de bevoegdheid van de beklagcommissie en de ontvankelijkheid van het beklag.
J.P. Balkema
Beroepscommissie 28 mei 2024, nr. 23/33096/GA, Van Holten, Dinjens, Woudman-Bijl en Van de Kamp (secr.); formele vragen
Moet de afwezigheid van de raadsman, een van degenen die een kernrol vervullen in de behandeling van de zaak, gezien worden als een gewoon vormverzuim?
J.P. Balkema
Beroepscommissie 24 juni 2024, nr. 23/32173/GA, Van Holten, Gaarthuis, Goossens en Laagland (secr.); formele vragen
Is er voldoende reden om in beklag te beoordelen dat klager, door het weghalen van de ene en het terugzetten van de andere computer, geen toegang meer tot zijn bestanden heeft?
J.P. Balkema, P.A.M. Mevis
Beroepscommissie 17 juni 2024, nr. 24/38946/GM, Vinkes, Van den Baar-Vroon, Geurts en Kiela (secr.); zorgvuldigheid afhandeling euthanasieverzoek
Twee aantekeningen bij dit beroep van een gedetineerde over het uitblijven van het verlenen van medewerking door de inrichtingsarts aan een euthanasieverzoek. De eerste ziet op het feit dat de beroepscommissie lijkt uit te gaan van een beoordeling van de medische dienst, terwijl de Pbw uitgaat van een klacht over de inrichtingsarts. De tweede beziet vraag naar de regie van de inrichtingsarts over het euthanasieverzoek vanuit het perspectief van de Wtl.
J.P. Balkema
Beroepscommissie 25 juni 2024, nr. 23/31443/GA, Iedema, Goosens, Smit en De Vries (secr.); invoer van goederen
Waarom wordt voor deze klager zonder bijstand niet aangenomen dat het feit dat beroep werd ingesteld een voldoende motivering opleverde? En waarom is in deze zaak een omweg nodig om een beklag tegen vermissing en beschadiging van ingevoerde goederen ontvankelijk te maken?
G. Pesselse
Beroepscommissie 25 juni 2025, nr. 24/39762/JA, Iedema, Bakker, Woudman-Bijl en Bikker (secr.); vormverzuimen, mededelingsplicht
De beroepscommissie neemt een principiële beslissing over de ontvankelijkheid van het beklag tegen het niet-ontvangen van de schriftelijke mededeling van de ordemaatregel die aan klager is opgelegd
J.P. Balkema
Voorzitter beroepscommissie 27 juni 2024, nr. 24/41487/SGA, Riani el Achhab en Van der Linden (secr.); telefonisch horen
Deze zaak roept de vraag op of en in hoeverre vaste rechtspraak van de beroepscommissie bepalend moet zijn voor de beslissing op een schorsingsverzoek.
J.P. Balkema
Voorzitter beroepscommissie 1 juli 2024, nr. 24/41463/SGA, Riani el Achhab en Kraaijenbrink (secr.); uitsluiten raadsman van toegang tot de PI
De voorzitter geeft aan dat de vraag die aan de orde is, niet door de schorsingsrechter maar door de beklagcommissie beantwoord moet worden. Vervolgens wordt de vraag echter juist wel beantwoord door de schorsingsrechter.
J.P. Balkema
Beroepscommissie 11 juli 2024, nr. 24/39040/TP, Van Lookeren Campagne, Van Baal, Breedijk en Van Dijk (secr.); tegemoetkoming tbs-passanten
Deze beslissing betreft de passanten-problematiek en geeft helderheid over de wijze waarop en waartegen beroep moet worden ingesteld en over de bedragen die, bij gegrondheid van het beroep, als tegemoetkoming worden uitgekeerd.
J.P. Balkema
Beroepscommissie 11 juli 2024, nr. 24/39584/TB, Van Lookeren Campagne, Van Baal, Breedijk en Van Dijk (secr.); beroep tegen toekennen LFPZ-status
Deze beslissing betreft de gevolgen van het gebrek aan doorstroommogelijkheden binnen de tbs. De feiten die in deze beslissing weergegeven worden, geven een ontluisterend beeld dat de autoriteiten tot actie moet dwingen.
Niet geannoteerde rechtspraak
Gerubriceerd overzicht van overige relevante rechtspraak op het gebied van de sanctietoepassing (niet geannoteerd)
Nummer 6
B.H. Bulten
Meer doen na meer denken? Over de invloed van kennis, ervaringen en wetenschappelijke inzichten
Welke koers wil het kabinet gaan varen op het gebied van het strafrecht en de tenuitvoerlegging van sancties - en vooral, wat valt daarvan te verwachten? Erik Bulten spitte voor dit Van redactiewege de plannen door en plaatst er aan de hand van eerder in Sancties verschenen inzichten kritische kanttekeningen bij.
J. Jonkers
Onderwijs in detentie
Hoe staat het met het onderwijs in de Nederlandse penitentiaire inrichtingen? Welke uitdagingen ervaren betrokkenen en waar liggen kansen voor de doorontwikkeling? Juliëtte Jonkers schetst op basis van eigen onderzoek een op veel punten ontluisterend beeld.
G.J. Slump, E. Bosma & J.A.A.C. Claessen
Capaciteitsproblemen DJI: hoe dan wel?
Wat wil het kabinet gaan doen aan de capaciteitsproblemen bij DJI? In een uiterst actuele bijdrage geven Gert Jan Slump, Elsbeth Bosma en Jacques Claessen een overzicht en dragen ze vanuit een herstelgerichte visie alternatieven aan die geschikter zijn om te komen tot een meer structurele oplossing.
M.M. Kempes
Ernstige psychiatrische aandoeningen en geweld
Wat is de relatie tussen ernstige psychiatrische aandoeningen en het plegen van geweld in de penitentiaire setting? Maaike Kempes signaleert het aan deze vraag gewijde proefschrift van Janneke van Beek.
Officiële publicaties
Overzicht van recente: Wet- en regelgeving (in Staatsblad, nieuwe wetsvoorstellen, wetsvoorstellen in consultatie, vervolgstukken) ; Overige (parlementaire) stukken
Publicaties RSJ, Inspectie JenV en IGJ
Overzicht van recente publicaties van de RSJ, de Inspectie JenV en de IGJ
G. Pesselse
Beroepscommissie 16 maart 2023, 21/20548/GA, Oreel, Dinjens, Koning en De Vries (secr.); post, kopie
Aantekening onder Sancties 2024/85
G. Pesselse
Beroepscommissie 24 januari 2024, nrs. 22/31149/TA, 22/31150/TA, 22/31151/TA, 22/31156/TA, 22/31157/TA en 22/31158/TA, Van den Hombergh, Jambroes, Plas en Ankersmit (secr.); post, kopie
Verzet het recht post te mogen ontvangen zich ertegen dat de instelling niet de originele documenten maar uitsluitend kopieën daarvan aan de gedetineerde uitreikt?
22/31149/TA, 22/31150/TA, 22/31151/TA, 22/31156/TA, 22/31157/TA en 22/31158/TA
S. Struijk
Beroepscommissie 12 december 2023, nr. 23/34479/TA, Van den Hombergh, Post, Van der Vlist en Ankersmit (secr.); toezicht bij urinecontrole
Hoe verhoudt het uitvoeren van een urinecontrole uitgevoerd door twee personeelsleden van het andere geslacht zich tot de wettelijke inspanningsverplichting om de controle zoveel mogelijk door personeelsleden van hetzelfde geslacht te laten uitvoeren?
G. Pesselse
Beroepscommissie 5 juni 2024, nr. 24/40056/GV, Van der Sluis, Van Dekken, Pahladsingh en Back (secr.); strafonderbreking, ISD
Is strafonderbreking mogelijk in het kader van de ISD? En hoe bewust is de keuze van de wetgever in deze geweest?
G. Pesselse
Beroepscommissie 21 juni 2024, nr. 24/40057/TA, Van Lookeren Campagne, Van Baal, Breedijk, en Van den Hoek (secr.); ontvankelijkheid, verlof
Staat beklag open over de opschorting van verlof? Wordt het niet tijd dat de wet- of regelgever voorziet in een regeling hiervan?
J.P. Balkema
Beroepscommissie 25 juli 2024, nr. 24/38779/GA, Iedema, Van Veen, Vinkes en Rijnia (secr.); bezoek zonder toezicht
Mag de directeur in
afwachting van de resultaten van nader onderzoek een toegezegd bezoek zonder
toezicht mocht intrekken? En ligt het op
de weg van de directeur om dat nadere onderzoek te doen?
J.P. Balkema
Uitspraak van de beroepscommissie 30 juli 2024, nr. 24/39435/GA, Van Ravenstein, Van der Werf, Van Woerden en Kraaijenbrink (secr.); online onderwijs
Als online-onderwijs eigenlijk niet meer mogelijk is omdat de daarvoor benodigde apparatuur in de inrichting niet beschikbaar is en/of te veel gevaar voor de orde in de inrichting oplevert, leidt dan de vooruitgang van de techniek niet tot ongewenste inperking van de onderwijsmogelijkheden in detentie?
J.P. Balkema
Beroepscommissie 22 augustus 2024, nr. 23/34125/GA, Van Ravenstein, Van Holten, Wouda- van Velzen en Bikker (secr.); plaatsing in eenpersoonscel
In deze casus wil de gedetineerde, anders dan in beklagzaken vaker aan de orde is, niet opgesloten worden in een eenpersoonscel. Wat is de relevante regelgeving en is de redenering van de beroepscommissie logisch?
J.P. Balkema
Voorzitter beroepscommissie 22 augustus 2024, nr. 24/42656/SGA, Goossens en Van der Linden (secr.); beperken belduur, strijd met de wet
Kan een beslissing inzake contact met de buitenwereld worden opgelegd in de vorm van een ordemaatregel ?
Z. Boufadiss
Beroepscommissie 10 november 2023, nr. 23/32624/GA, Sieders, Van Veen, Van der Werf en secr; buitenlandse advocaat
Welke wet- en regelgeving is van toepassing bij een verzoek om geprivilegieerd contact te mogen onderhouden met een buitenlandse (niet-Europese) advocaat?
Niet geannoteerde rechtspraak
Gerubriceerd overzicht van overige relevante rechtspraak op het gebied van de sanctietoepassing (niet geannoteerd)